Dezvoltarea personală mai este cunoscută şi ca o auto-dezvoltare sau creştere personală. De asemenea, se referă la o evoluţie sau la o îmbunătăţire a situaţiei personale. Este vorba despre o creştere interioară ce are legatură cu toate aspectele din viaţa unei persoane. Aceasta include dezvoltarea unor deprinderi de viaţă pozitive si dezvoltarea unei stime de sine realiste şi sănătoase.
Dezvoltarea personală implică o creştere mentală, fizică, socială, emoţională şi spirituală, ceea ce permite unei persoane să traiască o viaţă satisfacătoare şi productivă.
Deprinderile de viaţă sunt abiliăţti necesare pentru a trăi cu succes o viaţă împlinită şi, în general, are legătură cu urmatoarele aspecte: stima de sine, familia, cuplul, intimitatea, prietenii, comunitatea, locul de muncă, petrecerea timpului liber, spiritualitatea.
Aceste deprinderi de viaţă includ, de asemenea, capacitatea unei persoane de a recunoaşte şi de a descrie sentimente, de a primi şi de a oferi feedback pozitiv şi negativ într-o manieră sănătoasă, de a stabili obiective realiste şi realizabile, de a-şi dezvolta propriile strategii de rezolvare a conflictelor, de a stabili anumite limite şi de a spune „nu” atunci când doreşte, de a-şi da curs mai mult dorinţelor şi nevoilor ei decât ale celorlalţi etc.
Obiectivul dezvoltării personale cuprinde o gamă largă atât pentru barbaţi, femei, adolescenţi, cât şi pentru copii. În cadrul sedinţelor de dezvoltare personală, avem ocazia să ne întoarcem în trecut (fie în familia de origine în perioada copilăriei sau a adolescenţei, fie într-o relaţie amoroasă sau amicală) pentru a înţelege mai bine anumite elemente care nu au funcţionat conform asteptărilor noastre şi pentru a vindeca răni mai vechi.
Dezvoltarea personală se adresează persoanelor care au probleme relaţionale, suferă emoţional, au o stimă de sine scazută, sunt persoane anxioase sau depresive. De asemenea, în cadrul şedinţelor de dezvoltare personală pot participa şi persoane care au succes profesional sau relaţional şi care doresc să îmbunătăţească şi alte aspecte ale vieţii lor sau să găsească echilibrul esenţial pentru o viaţş liniştită şi productivă. Nu există o modalitate sau un program care să ajute o persoană să crească emoţional şi personal; poate implica un tip de consiliere periodică sau un proces terapeutic de lungă durată, acest lucru urmând a se stabili împreună cu terapeutul în funcţie de nevoile fiecărui client în parte. Participarea la activităţi de dezvoltare personală ajută la: autocunoaştere (recunoaşterea resurselor personale), înţelegerea şi gestionarea emoţiilor, autocontrolul comportamental, armonizarea relaţiilor, dezvoltarea abilităţilor de comunicare.
Dezvoltarea personală este o alegere conştientă de a-ţi îmbunătăţi viaţa, de a deveni o persoană mai bună şi de a creşte individual.